TORRE SIQUEIROS

Mexico City, Mexico | 2013

 

Our proposal for the revitalization of the Polyforum Siqueiros addresses the pressing need to honor the important cultural contribution of David Alfaro Siqueiros’s masterwork by placing it on a new plaza dedicated solely to the people. The tower splits at its base to form a monumental gateway linking the cultural zone around the Polyforum to the restaurants and cafes which serve as a threshold between the plaza and the retail zone below.

 

The visitor travels along a grand axis designed to highlight the spectacular mural cycle, entering from historical Insurgentes Avenue, moving up a gentle staircase around the Polyforum and through the tower gateway to the public amenities in the retail village beyond. This plaza is a 24 hour space that fosters shopping, dining, and recreation, and ensures the continuous economic viability of this important artistic institution by harmoniously connecting the cultural and commercial realms.

 

A faceted, sky lit space within the Village acts as both the lobby for the tower and also extends the life of Filadelphia street inwards to retail and restaurants on multiple levels. The Polyforum is relocated for greater prominence on Insurgentes avenue, and a new ‘green’ processional is created for the appreciation of the mural wall.

 

Distinguished by its lattice-like façade and sculptural form, the tower’s concrete shell acts both as a sunscreen and the primary structure of the building. This free standing envelope, a meter beyond a continuous interior window wall, creates unique views and a distinctive architectural experience on every floor, providing the tenants with iconic architecture within and beyond. The concrete shell of Torre Siqueiros provides an efficient structural exoskeleton that frees the core from the burden of lateral forces and creates highly efficient, column-free open spaces in the building’s interior. Consequently, the future tenants are free to arrange the flexible, open floor space according to their individual needs.

Project Info

Finalist International Competition  |  Gross Floor Area: 150,000m²  |  Type: Office, Retail  |  Structure: Multiple Perforated Concrete Exoskeleton

 

Project Credits

Principals

Jesse Reiser + Nanako Umemoto

 

Design Team

Juan De Marco, Michael Overby, Neil Cook, Hilary Simon, Ryosuke Imaeda

 

Interns and Assistants

Xian Lai, Fan Wu, Sonia Flamberg

 

Architectural Consultants

Bunker Arquitectura

Node.

 

Structural Consultant

ARUP, 77 Water St, New York NY 10005 USA

Copyright © 2017 RUR Architecture D.P.C.

All Rights Reserved.